Kävlinge kommun

Visionen är att Kävlinge kommun ska bli ”Skånes bästa boendekommun”.

Med en tvärpolitisk vision för framtiden vill Kävlinge fortsätta vara en välmående kommun med möjlighet att ligga steget före. Visionen bygger på en stark gemenskap, entreprenörsanda och kommuninvånarnas delaktighet i de beslut som fatta.

Kommunen ska växa till 35 000 invånare år 2025. Vid årsskiftet 2019/2020 uppgick Kävlinge kommuns befolkning till 31 705 invånare. Befolkningen i kommunen har de senaste 10 åren (2009-2019) ökat med 3067 personer.

Pendlingskommun

Enligt Region Skåne tillhör Kävlinge kommungruppen “Pendlingskommun nära storstad”. … mellan kommuner med olika näringslivsstruktur och social struktur. Kommuner inom pendlingsavstånd till större centra har ofta kunnat kompensera en minskande sysselsättning i kommunen med ökande utpendling.

Viktig järnvägsknut

Kävlinge är och har länge varit en viktig järnvägsknut och kommunen ligger utmed
E6:an. Intill järnvägsstationen byggs den nya stadsdelen Stationsstaden. Området väntas få ett varierat utbud av bostäder med plats för cirka 3 200 invånare och 1 300 bostäder samt lokaler för butiker och service.

Näringsliv

Några av de största arbetsgivarna i kommunen är: Kävlinge kommun, Ekens Assistans AB, KTB Stormarknad AB (Center Syd), Opsis AB och Södervidingebagaren AB. Kommunikationerna och handeln har alltid varit av betydelse för Kävlingetrakten. Början av 1960-talet innebar slutet för järnvägens storhetstid och bilismen tog över.

Invid E6:an har under senare år ett stort handelscentrum, Center Syd, vuxit upp och Löddeköpinge har återigen blivit en viktig marknadsplats.

Barsebäcks kärnkraftverk

Barsebäcks kärnkraftverk är ett nedlagt kärnkraftverk i Kävlinge kommun. Verket bestod av två kokvattenreaktorer som togs i drift 1975 och 1977. De togs ur drift 1999 respektive 2005. Kraftverket började rivas 2016 och ska enligt plan vara jämnat med marken omkring 2030. Anläggningen förvaltas av Barsebäck Kraft Aktiebolag och ägs av Sydkraft Nuclear Power AB som är en del av energi-koncernen Uniper.

Besöksnäring

Sydvästra Skåne är känt för sina vita stränder, svalkande havsbad och pittoreska kustbyar. Landskapet bjuder på milsvida vyer perfekta för cykling, För besökaren och turisten i Kävlinge kommun så kan något av följande vara värt att uppleva:

  • Barsebäcks saltsjöbad, sandstrand där du kan sola och bada.
  • Kävlingeån, här kan du paddla kanot, åka flotte eller fiska. Stenbocksvallar, här kan du promenera med fin utsikt över Öresund.
  • Shopping på Galleria Center Syd.
  • Barsebäck Golf & Country Club räknas som en av Europas vackraste och bästa golfanläggningar.  På anläggningen samlas och samsas golfsportens superstjärnor med vanliga motionsgolfare.