Vid styrelsens sammanträde 2024-05-17 deltog centrumföreståndare professor Ane Håkansson, forskningsprojektet ANItA (Academic-Industrial Nuclear Technology Initiative to Achive a Sustainable Energy Future) vid Uppsala Universitet, med ett externt föredrag.
Syftet med forskningsprojektet ANItA är att samla akademisk och industriell kärnteknisk kompetens gällande ny kärnteknik i Sverige. Centret finansieras med 1/3 vardera av akademin, kärnkraftindustrin i Sverige och Finland samt Energimyndigheten.
ANiTA-projektet studerar enbart SMR med lättvattenteknik.
Anläggningarna är inte så små utan kräver en hel del yta, men ger ett mindre miljöavtryck. Kapaciteten är på 300 MW eller mindre. Storleken gör att de kan transporteras per lastbil eftersom de är byggsatser eller enskilda enheter. Kärnklyvning sker för att generera värme och/eller energi. Lättvattentyp innebär att de är jämförbara med dagens reaktorer och reaktorer av Generation 4. ANiTA tittar främst på lättvatten-tekniken eftersom de står i fokus för tillverkning i närtid.
Sammantaget så är SMR-reaktorer lämpliga för både värme- och elektricitetsproduktion med stabil leverans. Aktuella konstruktioner för SMR-reaktorer är exempelvis Westinghouse AP 300 och GE Hitachi BWRX samt Rolls Royce och Nuward (franska EDF).
För närvarande är 14 FOU-projekt på gång och även ett antal icke tekniska projekt. Ett aktuellt forskningsprojekt benämns ”Implementering av ny kärnkraft i Sverige”. Projektet berör specifikt införande av ny kärnkraftsteknik i Sverige med fokus på implementering av ny kärnteknisk verksamhet och dess påverkan på kärnkraftssektorn och samhället i stort. I detta ingår en kartläggning av aktörer som är verksamma inom kärnkraft idag, kartläggning av nya aktörer och initiativ gällande ny kärnkraft samt kartläggning av framtida aktörer inom kärnkraft.
Det konstateras att projektet ”Implementering av ny kärnkraft i Sverige” är av intresse för KSO och att kunskaperna och erfarenheterna i KSO är av intresse för projektet. Samverkan bör därför utvecklas framöver.
Foto: Mikael Wallerstedt, Uppsala Universitet